Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μη, μη μου κλεινεις το φως...


Σε περιπτωση που δεν θυμαστε, ο τιτλος ειναι εμπνευσμενος απο την ομωνυμη επιτυχια της Δ. Βανδη πριν 10 χρονια περιπου (μην μπειτε στο κοπο να το σημειωσετε: ναι, το ξερω, εχω περιεργη μνημη. Η οποια φτανει σε βιονικα επιπεδα οταν προκειται πχ για μουσικη, ενω σε αλλες περιπτωσεις ανταγωνιζεται τα χρυσοψαρα στα ενυδρια των οδοντογιατρειων)

Λοιπον, επειδη ξεφυγα κιολας απ το θεμα...


Μεσα στις ιστοριουλες που εχω διαβασει κατα καιρους στο internet, υπηρχε και αυτη: Απο το 1324 υπαρχει στην Αγγλια ενας νομος που απαγορευει την καταναλωση κρεατοπιτας την ημερα των Χριστουγεννων. Ο νομος αυτος ειχε σκοπο να καταπολεμησει τη λαιμαργια.... επαναλαμβανω, μη τρωγωντας κρεατοπιτα τα Χριστουγεννα...
Φυσικα, ο νομος αυτος ψηφιστηκε μεσα στους 10 πιο ηλιθιους νομους της Βρετανιας.

Επομενο ηταν, αφου τετοια μετρα δεν μπορουν να περασουν ως λογικα στο νου του μεσου πολιτισμενου ανθρωπου του 2011. Σωστα;;
Φιλτραρετε την απαντηση σας, μετα τις απανταχου διαφημησεις για το σημερινο event:






Συμφωνα με τις οικολογικες καμπανιες λοιπον, οποιος ενδιαφερεται να αντιμετωπισει το φαινομενο της σπαταλης ενεργειας, δεν εχει παρα να κλεισει ολα του τα φωτα μια ωρα καθε χρονο. Θα σωσει γυρω στους 1000 τονους CO2, αλλες τοσες χιλιαδες watt, θα ειναι σαν να σβηνουν 20.000 αμαξια, κλπ....

Αυτο που δεν μας εχουν πει, ειναι ποσα χαλαει καθε χρονο ο ανθρωπος, και κυριως ποσα χρειαζομαστε για να σωθουμε απο την κατασπαταληση.

Οταν ακους επιστημονες να λενε οτι πρεπει να μειωσουμε την καταναλωση των πορων, προκειμενου να μην εχουμε δυσαρεστες συνεπειες μεχρι το 2050, πιστευεις οτι εννοουν μια ωρα καθε χρονο;;
Τη στιγμη που εσυ ο ιδιος χρησιμοποιεις καθε μορφη ενεργειας που μπορεις για 359,9 μερες το χρονο, ερχονται και σου λενε οτι δινεις ενα ισχυρο χτυπημα κατα της σπαταλης με 1 ωρα χωρις την ηλεκτρικη!!


«Με αυτη την ενεργεια, θα κανουμε ενα βημα για να αλλαξουμε συνηθειες, και να συνειδητοποιησει ολος ο πλανητης τι μπορουμε να προσφερουμε»

Πεστα μαλακα... μπας και τα πιστεψεις! Δεν αποκτας μια συνηθεια στον τροπο ζωης σου με κατι ακραιο μια φορα το μηνα, ποσο μαλλον μια ωρα το χρονο. Αντιθετως, αυτο σε ΑΠΩΘΕΙ απο το να αλλαξεις τις συνηθειες σου, αφου σου πλασαρει την ψυχολογια οτι εχεις οικολογικη συνειδηση και μονο παιρνοντας μερος στην «Ωρα της Γης».

Περα απο το ολο ανωφελο του εγχειρηματος, η φραση «σωσε τη Γη σβηνοντας τους διακοπτες για μια ωρα» μοιαζει παρα πολυ με τις γελοιοτητες στο facebook του τυπου «σωσε τα παιδια της Αφρικης/τους καρκινοπαθεις/τη Racoon City/τον κοσμο με ενα κλικ».
Ακουγεται τοσο απλο να διαφυλαξεις ηλεκτρικη ενεργεια, που οποιοσδηποτε «ρομαντικος» θα τρεξει να το κανει.

«Λοιπον παιδια, κλεινοντας τα φωτα για μια ωρα, συμβαλετε στο να σωσετε τη Γη και ανακυρησεστε σουπερ-ηρωες. Ποιος θα βοηθησει;;»


«Εγω!!! Εγω!!! Εγω!!! Εγω!!!»


 «Κι αν σας πω οτι για να σωσετε τη Γη πρεπει να ξεχασετε ΟΛΕΣ τις ηλεκτρικες και μη συσκευες που σπαταλουν ασκοπα ενεργεια, για ολη σας τη ζωη;»


«Χελοοοοου....λοοοοου....λοοοου....λοοοου.... Κανενας;;;;»

Για να σε δω τωρα επαναστατη/οικολογε/φιλανθρωπε του καναπε, της μαζας, της διαφημησης, και του «ευκολου τροπου»... του κωλου, με λιγα λογια!!


Φυσικα δεν θα αποκαλουσα ουτε εμενα τον ιδιο «οικολογο». Καλυτερα να μου κοψουν το πουλι, παρα το ρευμα που καιω απο τον υπολογιστη. Και κακα τα ψεμματα, ο ανθρωπος χρησιμοποιει τον ηλεκτρισμο, γιατι πλεον τον χρειαζεται παντου!! Ψυχολογικα και πρακτικα.
Καλυτερα ομως να ζω σαν ανθρωπος, ξεροντας οτι η ανθρωποτητα θα χαθει απο ελλειψη ενεργειας, (κυριολεκτικα) μια ωρα αρχυτερα, παρα να νομιζω οτι με ενα-δυο διακοπτες το χρονο θα γινω ο σωτηρας της Γης.

Ωπα... Πως ειπα;;;
«Ο σωτηρας της Γης»

«Ε ναι ρε alexk, ειπαμε, ειναι η Ωρα της Γης».


Δηλαδη θες να μου πεις οτι αυτο

εξαρταται απο την καταναλωση που θα κανω στον ηλεκτρισμο;

Θαυμαστε λοιπον την βλακεια και την ψευτο-περηφανεια του ανθρωπινου ειδους ακομα και στο ονομα της καμπανιας.
Αντι τουλαχιστον για «Ωρα της οικονομιας» η «Ωρα του περιβαλλοντος» η «Οχι φωτα», το ονομαζουμε «Ωρα της Γης». Διοτι με το κλεισιμο των φωτων, η Γη θα δειξει το μεγαλειο της, δεν θα καταστραφει, η οτιδηποτε αλλο μπορει να σημαινει το σλογκαν...

Απο ποτε γιναμε αρμοδιοι του ωραριου της Γης;; Να σου υπενθυμισω κατι;; Η Γη υπηρχε και υπαρχει ανεξαρτητα απο την ανθρωπινη υπαρξη και τις ενεργειες τις, και πιθανοτατα θα υπαρχει και μετα το τελος της, μην σου πω οτι θα ανακουφιστει κιολας. Ακομα και αν τα ανθρωπινα κατορθωματα την αφησουν χωρις την επενδυση των δεντρων, στα παπαρια της, το μονο που φοβαται για την υποσταση της ειναι η εξελιξη του ηλιου σε supernova. Και αυτο θα αργησει πολυ σε σχεση με το 2012 η whatevs...


Αν εχεις ακομα αμφιβολιες, συλλογισου οχι μονο το οτι η Γη υπηρξε και χωρις το ειδος, αλλα και οτι ειναι ικανη να αντεξει πραγματα που γι αυτο μπορει να ειναι καταλυτικα:

«Δεινοσαυροι... παρτε τα @@ μου!!!»


Η πραγματικη «ωρα της Γης» φιλοι μου, ηρθε πριν λιγες μερες στην Ιαπωνια. Εκει μιλησε η μητερα φυση, και οχι μονο μας τα πε ενα χερακι, αλλα φαγαμε και τα πυρηνικα μας στα μουτρα μας.


Ενα αλλο επιχειρημα ειναι οτι «ετσι θα δωσουμε ενα ενεργο μηνυμα σε οσους μας κυβερνουν, και στις εταιριες πετρελαιου».
Εκει ηταν που παραλιγο να πεσω απο την καρεκλα...

Για αναρωτησου αν θα διαφημιζοταν και θα βομβαρδιζοταν τοσο ευκολα κατι που δεν θα συμφερε τις κυβερνησεις!! Με αυτο και μονο υποψιαζεσαι την εννοια του κοινωνικου αυτοματισμου. Οτι εκει που ειμαστε ολοι σπαταλοι, στις 26 Μαρτιου ειναι προγραμματισμενο το κουμπακι που μας κανει "συνειδητοποιημενους", για ξεκαρφωμα.
Αν τα ανακοινωνε ο Παπανδρεου η ο Παγκαλος αυτα τα ωραια μετρα, θα του πεταγες γιαουρτια και μουντζες, γιατι εισαι «ξυπνιος», «επαναστατης», και «δεν ανεχεσαι να σε κοροιδευουν». Τωρα που τα λενε η WWF και οι Οικολογοι-Πρασινοι ειναι αλλιως...

Και φυσικα, συνδεεται με αυτο που εγραψα παραπανω: Δεν γινεται να αποκτησεις οικολογικη συνειδηση οταν σου πλασαρουν οτι κανεις κατι με 1 ωρα χωρις φως. Δηλαδη, οχι μονο χεστηκε η φοραδα στ’ αλωνι, αλλα εσυ αισθανεσαι και ακτιβιστης γι αυτο!!

Εσυ ο ιδιος λοιπον που προφανως γελασες στην αρχη του αρθρου, με το νομο του 1324, εισαι ελευθερος να δεις ομοιοτητες και διαφορες με την «κοινη προσπαθεια» του 21ου αιωνα.


«Ολα καλα ρε alexk… αλλα εσενα τι κακο θα σου κανει να το κλεισεις μια ωρα το ρημαδο-ρευμα;; Απο το τιποτα....»

Πρωτον, εχει αγωνα η εθνικη.
Δευτερον... ειναι καλη ερωτηση διοτι αμφιβαλω αν πχ. το φως που εχουμε καθημερινα αναμμενο στο δωματιο ειναι μεγαλης αναγκης. Να σε ρωτησω ομως κατι: Γιατι δεν μου τα λες αυτα ΚΑΘΕ μερα;; Και τι θα πει «απο το τιποτα»; Σε εμποδισε κανεις για το αντιθετο;; Αν ερχοσουν σπιτι μου μια οποιαδηποτε μερα, και με εβλεπες να εχω σβηστο το φως του δωματιου, και να σου λεω «μα δεν ειναι και εκτακτη αναγκη, οποτε ας σωσω και λιγη ενεργεια», τοτε θα με περναγες για ψυχακια. Σημερα ομως, οποιος το κανει σε ολο το σπιτι του, γινεται ηρωας!!
Ξερεις ποτε θα σε παραδεχομουν;; Αν μου ελεγες «απο δω και στο εξης, η καθημερινοτητα μου θα ειναι να ανοιγω ηλεκτρικες συσκευες ΜΟΝΟ οταν τις χρειαζομαι». ΟΥΤΕ αυτο θα αρκεσει για να σωσει το περιβαλλον απο την σπαταλη, μπρικια κολλαμε;; Αλλα τουλαχιστον, θα στεκει η λογικη περι συνειδητοποιησης και νοοτροπιας.

Αλλα οχι... εσυ κατσε και κλεισε τα φωτα την «Ωρα του Μαλακα»... και μέτρα τα λεπτα για να ξανανοιξεις παλι μετα ολα τα φωτα και τις τηλεορασεις!!

 
Δεν σκοπευω βεβαια να λαβω μερος σε καμπανιες του αντιθετου ακρου, οπως «Ανοιχτε ΟΛΑ τα φωτα του σπιτιου σας, για αντιδραση». Δεν εχω ορεξη για συμβολικες αντιδρασεις, στο κατω-κατω προωθουν τα ιδια νοηματα που περιγραφω παραπανω.
Εγω το μονο που σκοπευω να κανω στις 8:30 ειναι να ζησω σαν φυσιολογικος ανθρωπος (με το PC πιθανοτατα μονιμα ανοιχτο, η βλεποντας μπαλα), χωρις κλισε μαζοποιησεις.


Και μια τελευταια ερωτηση: Τι θα γινει αν καποιος χρειαζεται επειγοντως κλιματιστικο, η καλοριφερ, η ειναι κανας παππους με μασκα οξυγονου;; Η κατι ακομα πιο σημαντικο και επειγον, οπως ο αγωνας της εθνικης με τη Μαλτα.
Φανταζομαι τον τυπακο να καθεται να δει το ματς, να του κλεινει η γυναικα την τηλεοραση για "εξοικονομηση ενεργειας", και αυτος να μουρμουριζει α λα Αντωνακης Κοκοβικος: «Λογω της ημεραααας..... λογω της ημερααααας....»

3 σχόλια:

  1. Σε βρίσκω κατά τι υπερβολικό. Μήπως έφαγες καμιλα χυλόπιτα τη μέρα της γης; :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραδοξως (για σενα), δεν ειναι απο τα αρθρα που εγραψα κατι πολυ υπερβολικο.
    Παντως, εκεινη τη μερα δεν θυμαμαι να εφαγα ουτε χυλοπιτα, ουτε καμιλα. Ουτε χυλοπίτες με καμήλα (οπως λεμε χυλοπιτες με μοσχαρι)

    Τι λεω καλοκαιριατικα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή