Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πραγματα που ΔΕΝ θα ηθελες να μαθεις

Δεν ξερω αν σας εχουν πει ποτε οι γονεις η οι δασκαλοι σας οτι δεν πρεπει να ντρεπεστε να παιρνετε γνωσεις: «Μπορει να μην σου χρησιμευσουν ολες οι γνωσεις, αλλα δεν προκειται ποτε να μετανιωσεις για το οτι εμαθες κατι»
Λαθος, οχι παντα!!! Οσο πιο πολυ γνωριζεις τον κοσμο, τοσα πιο πολλα εχεις να μισησεις. Ειδικα αν ειναι σχετικα ασημαντα.
Λοιπον... σημερα δεν θα αναλυσω παραπανω αυτη τη γαματη φιλοσοφια που εγραψα παλι, απλα θα βγαλω τον σαδιστικο nerd απο μεσα μου, και θα περασω στο ψητο.

Ποσες φορες νιωθετε οτι μια μικρη λεπτομερεια μπορει να κανει τη γνωση σας διαφορετικη, ξενερωτη, η και σπαστικη;;
Αληθειες που καινε, ειλικρινιες που τσουζουν, εγκυκλοπαιδικες λεπτομερειες που κανουν κωλοδαχτυλο στον ρομαντισμο της καθημερινης ζωης. Η τουλαχιστον, οσες μπορω να απαριθμησω προχειρα. Για παμε...


Η Γη δεν ειναι στρογγυλη

Και φυσικα, δεν ειναι ουτε επιπεδη. Ξεκιναμε με κατι σχετικα γνωστο, που δεν το λεω εγω, αλλα οι αστρονομοι (και οχι οι αστρολογοι. Οι μεν ειναι ερευνητες, οι δε ειναι αποτυχημενοι ψυχολογοι/καφετζουδες). Κατ αρχην, δεν εισαι παιδι δημοτικου. Οταν λεμε «στρογγυλη» εννοουμε μια γενικοτητα, που πολλες φορες εχει να κανει με το κυκλικο σχημα το οποιο αναφερεται σε 2D. Και η εικονα που εχουμε για τη Γη απο την εποχη του Γαλιλαιου κι επειτα, δεν ειναι κυκλικη. Ειναι σφαιρικη!!

Τελος παντων... αλλο ειναι το θεμα...

....λοιπον... Δεν ειναι ΟΥΤΕ σφαιρικη.
Ειναι ελλειψοειδης!! Ενα απο τα ψιλα γραμματα στα βιβλια της φυσικης, που σιγουρα ξενερωσε ανερχομενους επιστημονες ανα τον κοσμο. 

Δηλαδη δεν ειναι σαν αυτο:


Ειναι σαν αυτο:
(Νταξει, οχι και τοσο, το γαμησα λιγο, αλλα καταλαβατε...)
Οι μαθητες της θετικης και της τεχνολογικης κατευθυνσης ηταν πιο τυχεροι, αφου ζητουνταν να θεωρησουν τη Γη ως τελεια σφαιρα στους υπολογισμους τους.
Σε περιπτωση που θες να κανεις καποια nerdy η σοβαρη ερευνα ομως, δεν μπορεις να κανεις τιποτα με μονα στοιχεια το R και την περιμετρο που αρκουσαν για να εχεις το εμβαδο μιας μπαλιτσας. Ενα 3D ελλειψοειδες σχημα ειναι σιγουρα πιο παλουκι, και προσθεσε το γεγονος οτι δεν βλεπουμε τιποτα λειο τριγυρω μας, οποτε θα επρεπε να υπολογιστει και το σφαλμα στα grad.

Αστο στους επιστημονες καλυτερα.... εμεις δεν ειμαστε κοροιδα...


Δεν προφερεται «Λολ». Βασικα, δεν προφερεται καν

Αυτη η ιντερνετικη αργκο, μας βοηθησε να αμεσοποιουμε διαφορα κλισε, και μας δημιουργησε την εντυπωση οτι μπορει να μας βοηθησει και στον προφορικο λογο. Μεγα λαθος!! Ειδικα οταν εισαι ελληνοφωνος!!


Το γνωστο αγγλικο ιντερνετικο κλισε “lol” προφερεται... «Ελ-Οου-Ελ». Οχι «λολ». Το καταλαβες κατοχε του Proficiency Certificate στα greeklish;;
Εξαλλου, αν δεν το χεις ακουσει ποτε σου, ειναι επειδη δεν νομιζω οτι οι αγγλοφωνοι ΛΕΝΕ το εν λογω ρητο. Ειναι τελειως ηλιθιο αυτο που κανει η ελληνικη trendo-νεολαια να ΛΕΕΙ «λολ». Οταν γελαει ενας φυσιολογικος ανθρωπος, δεν φωναζει ουτε «λολ» ουτε «Ελ-Οου-Ελ», ουτε «Laughing Out Loud». Απλα γελαει!! Get over it!!
Γι αυτο, «λολ» καλυτερα να προφερεις μονο το "League Of Legends". Ειδικα οταν η προφορα στην καθημερινη ομιλια των αγγλικων internet memes (“lol”,”omg”,”roflmaoz”) σε κανει να ακουγεσαι σαν πιθηκος εκπαιδευμενος γλωσσικα απο ιερογλυφιτες των Καλαχαρι.


H στρουθοκαμηλος δεν στρουθοκαμηλιζει

Ενας απο τους καλυτερους λογους για να νιωθουμε περηφανοι για τη νοημοσυνη του ανθρωπινου ειδους, ειναι οταν εχουμε στοιχεια για να υποτιμουμε την νοημοσυνη των ζωων.
Ο πασιγνωστος «στουθοκαμηλισμος» ειναι ενας απο αυτους. Ειναι επισης απο τους πιο ωραιους χαρακτηρισμους απεναντι σε οσους θεωρουμε κουτοπονηρους.

Προς απογοητευση της ανθρωπινης περηφανειας,  ειναι μυθος!! Καμια ερευνα δεν εχει αποδειξει οτι η στρουθοκαμηλος βαζει το κεφαλι της στο χωμα οταν αισθανεται κινδυνο. Φαινεται ετσι, οταν σκυβει για να χωνεψει το κολατσιο. Αντιθετως, οταν αισθανθει κινδυνο, τρεχει πιο γρηγορα κι απο τον Σισε. Αν δεν μπορει να ξεφυγει, απλως χαμηλωνει το σωμα της για να μοιαζει με λοφισκο.
Τοσο χαζη... που τετοια stealth τακτικη, ουτε ο Solid Snake δεν σκεφτεται αυθορμητα!!

Αυτα που διαβασατε μπορουν να σας φανουν χρησιμα (ενα καθημερινο φαινομενο βρε παιδι μου, που μπορει να συμβει σε ολους...) αν εκει που περπατας στο δρομο, ερθει ενα λιονταρι και σε περασει για στρουθοκαμηλο, και αρχισει να σε κυνηγαει, μην νομιζεις οτι θα καταφερεις κατι με αυτο που εχεις στο μυαλο σου:


 Εσυ εισαι σχετικα ασφαλης....
Εσυ εισαι πολυ ασφαλης...

Eσυ... καλη διασκεδαση!!



Πολλα απο τα ονοματα ξενων παικτων τα προφερεις λαθος

Μαθε το επιτελους: Δεν ειναι ολες οι ξενες γλωσσες αγγλικα!! Καθε γλωσσα εχει τους δικους της κανονες γραφης για τα ονοματα. Ποσες φορες επαιζες fm, και επειδη δεν ειχες σχολιαστη, αποκαλουσες «Αραουτζο» η «Αρογιο» τον Araujo, η «Ματσο» τον Macho. Δυστυχως, δεν ειμαστε τελειοι ουτε με τις ‘επισημες’ ονομασιες των ΜΜΕ που δεν γνωριζουν τη γλωσσα.
Οπως ειχε γραψει καποτε ο Αντωνης Πανουτσος «Η ορθη προφορα στο ονομα ενος ξενου ποδοσφαιριστη, ειναι αυτη που θα πει πρωτος ο δημοσιογραφος που θα τον συναντησει στο αεροδρομιο». Συχνα λοιπον, υπηρξε συγχηση, η και παρερμηνευση στα ονοματα μερικων ξενων, και καποιες φορες σπουδαιων παικτων. 

Ετσι, παικτες που λατρεψες, οπως ο Βαρζιχα, η ο Ανκρουμ (στο μπασκετ), εχεις μαθει εξ αρχης και παντοτινα να τους λες λαθος (Βαζεχα και Ινγκραμ αντιστοιχα). Και για να μην λες οτι γινονται μονο στην Ελλαδα, ο Κροιφ στην πραγματικοτητα λεγεται Κραουφ, και ο Σεφτσενκο λεγεται Τσετσενκα.
Εγω προσωπικα, ακομα δεν μπορω να χωνεψω οτι ο Kallstrom προφερεται Σελστρεμ. Επισης, μπορει να ξερω τη σωστη προφορα παικτων οπως του Βαζεχα, αλλα ειναι τοσα τα χρονια που και ο ιδιος πρεπει να το εχει παραδεχτει, ωστε δεν μου παει να τον λεω αλλιως για να το παιξω γλωσσολογος.

Κατα τα αλλα, σε γενικες γραμμες ο στρουθοκαμηλισμος μας (βλ. παραπανω) ειναι τετοιος, που και ο δημοσιογραφος πολλες φορες δεν αποδεχεται τη σωστη προφορα των ονοματων. Εχω ακουσει απο σχολιαστη μεχρι και τη γελοια δικαιολογια «Εμεις δεν ειμαστε Κροατες/Γερμανοι να εχουμε τους κανονες προφορας τους. Ετσι ακουγεται καλυτερα».
Οχι σταρχιδιστη δημοσιογραφισκε, ο ανθρωπος εχει συγκεκριμενο επωνυμο!! Κι εσυ που μεταδιδεις ΕΠΙΣΗΜΑ σε καναλι που βλεπει εκατομυρια κοσμος, υποχρεουσαι να μπερδεψεις τη γλωσσα σου, μεχρι να τον πεις ΕΠΙΣΗΜΑ, οπως θα ηθελες να γινεται και με το δικο σου επωνυμο. Δεν λεω να πιασεις περιεργους φθογγους και προφορες των ξενων. Εχει διαφορα το να μην μπορεις να τον προφερεις ορθα, απο το να μην θελεις.
Και κανεις δεν σε ρωτησε αν το επωνυμο ειναι φτιαγμενο για να το προφερεις ανετα. Σωστα κυριε Θεοφιλοπουλε με τις 6 συλλαβες;; Αμα ειναι, να σε λεω "Μαρια", που ακουγεται καλυτερα...

Το ιδιο ισχυει και για τους ξενους σχολιαστες. Δεν με πειραζει οταν λενε «Κχαρίστεαςςςς» γιατι ετσι μπορουνε. Οταν ομως ακουω «Παπαστάπουλος» μου ρχεται να ταξιδεψω μεχρι τα περιξ, και να τους βαλω χαλικια στο στομα, σαν τον Δημοκριτο, μεχρι να το πουν νερακι: «Παπασταθοπουλος» λεγεται ρε ανθρωπε!! Εστω, οπως μπορεις εσυ: «Παπα-στα-το-πουλο»!! 3 δευτερολεπτα σαλιο ειναι!!

Τελος να ξεκαθαρισω και κατι αλλο: Ενα καλο που μου εχει κανει η ασχολια με τα ποδοσφαιρικα, ειναι οτι μεσα απο ονοματα παικτων/ομαδων εχω αποκτησει εγκυκλοπαιδικες γνωσσεις. Χωρις να ξερω γρι απο Κροατικα ας πουμε, εχω μαθει οτι το σλαβικο C παντα προφερεται «Τς». Οχι «Κ». Ετσι, ο Covic ειναι «Τσοβιτς» οχι «Κοβιτς». Και ειναι «Μπιστσαν» δεν ειναι «Μπισκαν». Και ο Κροατης που αγωνιζεται αυτη τη στιγμη στον Αρη, ειμαι βεβαιος πως αν τον ρωτησεις το ονομα του, δεν θα σου πει «Τσεζαρεκ», αλλα «Τσεζαρετς». Οπως λεμε «Κατανετς»


Δεν υπαρχουν πρασινα αλογα... Ουτε τιρκουαζ!!

Ολοι λιγο-πολυ θα εχουμε χρησιμοποιησει τη γνωστη ειρωνικη εκφραση. Πχ «Ο κορυφαιος επιθετικος ηταν ο Ροναλντο. Μπατιστουτα και πρασινα αλογα...». Και μαλιστα η εκφραση χρησιμοποιειται και επισημα πλεον (η πρωτη φορα που το διαβασα ηταν σε κομικ). Δηλαδη, «πρασινα αλογα» οπως λεμε «πουτσες μπλε»...

...ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!! Η κανονικη εκφραση ειναι «πρασσειν αλογα». Φυσικα, αυτο το λαθος το κανουν ολοι, γιατι οχι και οι δημοσιογραφοι.
Η μονη κανονικη χρηση που μπορω να σκεφτω για τη φραση «Πρασινα Αλογα», ειναι για κατι ξενερωτα ονοματα σε ελληνικες εντεχνοροκ μπαντες (πχ «Κοκκινα Χαλια», «Κιτρινα Ποδηλατα»)
.................

Α, κι ομως... Το αστειο ειναι οτι υπαρχει μπαντα... με το ονομα «Πρασσειν Αλογα»!!
Spot the irony



Δεν λεγεται «εκσπερματωση»

Το ξερω ποσο ωραια και ζουμερη ειναι η λεξη "εκσπερματωση".
Ξερω οτι την αναφερεις συχνα (το ιδιο κι εγω).
Ξερω ποσο σου αρεσει να κανεις "εκσπερματωση" (...ναι, το ιδιο κι εγω).
Ξερω οτι κι αν εκανες κατι αλλο, θα ηθελες να το ελεγες κι αυτο "εκσπερματωση"
Ξερω οτι αν μπορουσες, θα μετονομαζες οτι βρισκεις και κανεις σε "εκσπερματώσεις".
Και τι ωραια που θα ηταν βασικα, αν ολος ο κοσμος λεγοταν "εκσπερματωση"!!

Και ερχεται η ξενερα: Δυστυχως, και οσες φορες το λεμε, λαθος ειναι.
Η σωστη λεξη κανονικα ειναι "εκσπερμάτιση". Με "Γιωτα"!! Και ο πληθυντικος ειναι "εκσπερματίσεις". Πολυ πιο αηδια, αλλα ετσι ειναι.

Οποτε, πες το λαθος. Αλλιως πεστο "χυσιμο" καλυτερα.


Το ονομα Κωνσταντινος δεν ειναι ελληνικο

Χμμμ... ποιοι μου μενουν πλεον να ξενερωσω;; ... Α ναι, οι εθνοθρησκοκαβλοι εχουν την τιμητικη τους. Μιλαω για οσους μας πρηζουν τα αρχιδια με την υπερηφανεια τους για τους "αρχαιους ημων προγονους" (μεγαλη ιστορια... πρεπει να το αναλυσω σε καποιο αρθρο) που φωτισαν την ανθρωποτητα στα χρονια της Αρχαιας Ελλαδας και του Βυζαντιου. Ειναι αυτοι που τρελαινονται να δινουν σε παιδια/εγγονια/βαφτηστηρια/χαμστερ ονοματα καθαρα ελληνικα, οπως πχ Αλεξανδρος, Ιασωνας, Αριστοτελης, Αγαμεμνων, Χειρωνας, Ιπποκρατης, Ιδομενεας, και.... Κωνσταντινος!!
Μαλιστα, το ονομα ειναι τοσο ελληνικο, που καλα-καλα δεν υπαρχει αγγλικος μετασχηματισμος του "Κωστα".

Φιλε μου Κωστα, θα εχεις αναρωτηθει ορθα, τι σημαινει το ονομα σου. Θα εχεις δει ποτε σου (εστω σε μια απο αυτες τις κακογουστες σελιδες στο fb) μια λιστα απο αρχαια ελληνικα ονοματα, και τη σημασια τους, οπου και αναρωτηθηκες που ειναι το δικο σου.
Σε πολλες λιστες δεν υπαρχει, γιατι απλουστατα δεν ειναι ελληνικο. Ειναι λατινικο!! Για να σου λυσω και την απορια, Costantine σημαινει «ευσταθης» (εξου και το αγγλικο “Constant”). 
Οσο για τον ιδιο τον Μεγα Κωνσταντινο, δεν ηξερε καν ελληνικα!! Τα ελληνικα εγιναν επισημη γλωσσα της αυκοκρατοριας πολυ αργοτερα.

Με αυτο τελειωσαμε για σημ...

Α, και το μαθες και το αλλο;;; Δεν λεγονταν ουτε Βυζαντινοι, εκ των υστερων ονομαστηκαν ετσι. Ηταν "Ανατολικη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια", και οι ιδιοι αποκαλουνταν "Ρωμαιοι". Εισαι ελευθερος να ψοφησεις τωρα.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η καλυτερη προσληψη ever!!!

Μια αναρτηση στα γρηγορα...

Πριν λιγα λεπτα, καθως εβλεπα τον ΠΑΟΚ στην τηλεοραση, ξενερωσα με το γκολ της Ροβερς, και ειπα να ριξω ενα σερφαρισμα για κανα 10λεπτο.

Αφου ειχα ξεμεινει απο ενδιαφεροντα αθλητικα θεματα και οι γκομενες στο facebook επαψαν πλεον να ανεβαζουν καλοκαιρινες φωτο, ειπα να κοιταξω τα νεα του Περιφερειακου πρωταθληματος μπας και δω τιποτα για την αγαπημενη μου ομαδαρα.

Επεσα λοιπον πανω σε μια ειδηση με τον μεγαλεπιβολο τιτλο:


Οπα, τι εγινε;;;

Τι επαθε αυτος ο ιστορικος συλλογος με τον πυρηνο λαο (sic);;;
Αποκλεισμος-σοκ απο το κυπελλο;;
Υποβιβασμος λογω χρεων, η λογω εμπλοκης στα στημενα;;

Οχι βεβαια...
Απλα, ηρθε....

.... ο νεος προπονητης!!!

Η ειδηση ειναι απο εδω: http://www.onsports.gr/Podosfairo/D-Ethnikh/Delta-Ethnikh-7os-Omilos/item/125918-Pire-ton-Poylo-i-Thiva

Απλα θεϊκη επιλογη τιτλου!!!

Αν και η προσληψη του προπονητη, δεν ειναι αρκετη για να εξαφανισει την απαισιοδοξια απο τις ταξεις του ΑΟ Θηβας (δωστε εμφαση στην τελευταια παραγραφο της ειδησης)

Παροτι με αυτον, βεβαια, στα αποδυτηρια θα κυριαρχει η πειθαρχια!!

Ειναι ο προπονητης που δεν σηκωνει μυγα στο........ (σπαθι του).
Ειναι ο προπονητης που οποιος παικτης κανει τερτιπια, θα εχει να κανει μαζι του.
Ειναι ο προπονητης που θα αγαπηθει και θα μισηθει απο τον κοσμο της ομαδας. Οταν τραγουδουν το ονομα του οι οπαδοι, κανεις δεν θα ξερει αν τον αποθεωνουν, η απαιτουν την απομακρυνση του.

Γιατι ο Πουλος ειναι κοουτς με Αρχιδια!!


ΥΓ. Αυριο (πιθανοτατα) ακολουθει κανονικο αρθρο
ΥΓ2: Εβαλε γκολ ο ΠΑΟΚ ρε;;; Και εληξε τωρα;; FUCK!!!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι θεωριες του alexk: #10

Ενας φιλος μου, Θαλη τον λεγανε, ειχε πει: "Μην κανεις στους αλλους αυτο που δεν θα θελες να σου κανουν"

Δεν ειπε ομως "Μην τους κανεις αυτο που δεν θα ηθελαν να τους κανεις"



Σας αφηνω να ψαξετε και να βυθιστειτε στο νοημα της υπερτατης σοφιας μου, μεχρι να γραψω κανα κανονικο αρθρο. Σαλαμαλεκουμ.