Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Είμαστε μαλάκες και με τη Βούλα




Το θέαμα στη Σουπερλίγκα δεν περισσεύει, οπότε την περασμένη βδομάδα, όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι κινηθήκαμε στους ρυθμούς του Γιώργου Κατίδη

Για όσους θέλουν και περίληψη, ο νεαρός παίκτης της ΑΕΚ πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 88’ απέναντι στην Βέροια, και πανηγύρισε με φασιστικό χαιρετισμό στην κερκίδα. Αποτέλεσμα, η ΕΠΟ να τον αποκλείσει δια βιου απο το δικαίωμα να κληθεί στην εθνική, η ΑΕΚ να του κόψει τη μπάλα μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον, και η Original να τον αφορίσει.

Στην επιγραφή: "Get rich or heil trying"

 
Η κίνηση αυτή του Κατίδη, έχει φυσικά διχάσει την (οχι μόνο αθλητική) κοινή γνώμη. Η πλειοψηφία του κόσμου ζητάει το κούφιο κεφάλι του, και το μόνο σίγουρο είναι πόσο χοντρή μαλακία έκανε απο όλες τις απόψεις.

Ειναι όντως χρυσαυγίτης, η παρεξηγημένος; Είχε άγνοια για την σημασία του χαιρετισμού όπως λέει αυτός και ο προπονητής του, η είναι ηλίθιες δικαιολογίες; Μπορεί να θεωρηθεί μετανιωμένος η οχι;  Και φυσικά, το σημαντικότερο ερώτημα:
Η σοκολάτα Kinder πρέπει να δαγκώνεται στις κορυφές η στα λακκάκια;

Οκ, για να μην ξεφύγουμε, ας πάμε στο δεύτερο σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει:

Ποσο σωστή ήταν η τιμωρία της ΕΠΟ; Πρέπει να εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα σε τέτοιες χειρονομίες απο τον Κατίδη και τον κάθε Κατίδη;

Το παρών άρθρο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί το καλοκαίρι μετά την περίπτωση της Βούλας Παπαχρήστου, η οποία αποκλείστηκε απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω «ρατσιστικού» ανεκδότου στο twitter.

Το μοτίβο λοιπόν είναι σταθερό: Τα αθλητικά θεσμικά όργανα, υπο την πίεση και του κόσμου, είναι αμείλικτα σε θέματα ρατσισμού, η έστω υπονοιας τους.
Η ευαίσθητη ελληνική κοινωνία είναι τόσο ευαίσθητη σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα, που ένας 20χρονος φερόμενος ως νεοναζί ποδοσφαιριστής ουσιαστικά στερείται της καριέρας του, ενώ η Χρυσή Αυγή ψηφίζεται στα γκάλοπ τρίτο κόμμα.

Κοινώς: Ο 20χρονος Ελληνας τενεκεδοκέφαλος είναι ελεύθερος να πάει στις κάλπες να ψηφίσει Μιχαλολιάκο για κυβερνήτη της χώρας, και όλα είναι δημοκρατικά και οκέι.
Αν όμως μετά τολμήσει να εκφράσει αυτή την πεποίθηση σε κάποιο γήπεδο η ταρτάν, φορώντας τη στολή ενός αθλητικού ομίλου, τότε ΑΙΣΧΟΣ!! Κινδυνος για το ήθος μας!! Καμία ανοχή!! Κανένα δικαίωμα!! Τέρμα η μπάλα, απαγορεύεται!!
Seems legit… ας το πάρουμε πιο αναλυτικά.

Αισχος; Ναι.
Κινδυνος για το ήθος μας; Εξαρτάται πόσο αδύναμο θεωρείς το ήθος της κοινωνίας, ωστε να κινδυνεύει απο την κίνηση ενός μαλακιστηρίου.
Καμια ανοχή; Εξαρτάται, τι δεν ανέχεσαι. Να υπάρχουν τέτοια μυαλά, η να εκφράζονται;
Κανένα δικαίωμα; Εξαρτάται ποιο είναι αυτό το δικαίωμα. Προφανώς πρέπει να καταπνίγεται κάθε φασιστικό στοιχείο, για να προστατεύσουμε την κοινωνία απο μια εφιαλτική νοοτροπία αφορισμού, και ένα καθεστώς λογοκρισίας όπου θα καταπατάται το δικαίωμα για ελεύθερη ατομική έκφρ... oh wait!!
Να κοπεί η μπάλα; Εδω εξαρτάται απο το αν ο Κατίδης θα ήταν καλύτερος ποδοσφαιριστής με το να συμμετέχει σε αντιρατσιστικές καμπάνιες, η χειρότερος. Η απάντηση είναι αντίστοιχα όχι και όχι.

Αμα έχεις ακόμα περιέργεια απο ποιο «στρατόπεδο» γράφω, να ξεκαθαρίσω οτι δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός, ούτε ρατσιστής, ούτε... αντι-ρατσιστής.
Απλώς έχω αρκετό IQ (πάνω απο 10) ωστε να απορρίπτω τα επιχειρήματα των ακροδεξιών και των νεοφασιστών. Ξέρω οτι είναι ζωντόβολα, και οτι οφείλω να τους κράξω όποτε χρειάζεται. Αυτό.


Η τιμωρία απο την αθλητική δριαστηριότητα λόγω politically uncorrect χειρονομειών, λέει, πρέπει να λειτουργεί σαν παραδειγματισμό για όσους επιδοξούν να προσβάλλουν τα Ολυμπιακά ιδεώδη.
Συγχαρητήρια, πολύ έξυπνη ιδέα!! Τωρα ο κάθε οπαδός του Παπαδόπουλου και του Μεταξά έχει ένα ακόμα επιχείρημα για να αποδείξει το «μένος κατα της Χ.Α.». Και είναι βέβαιο οτι θα το χρησιμοποιήσει. Και οτι θα βάλει την παραπάνω φωτό του λαϊκού ήρωα Κατίδη ως άβαταρ. Αυτό εννοείς ως υπεράσπιση της κοινωνικής συνείδησης;
Δεν θέλει πολύ μυαλό για να σκεφτείς οτι τέτοιες κινήσεις περισσότερο πορώνουν τους χρυσαυγίτες.

Στην περίπτωση δε της Βούλας Παπαχρήστου, η υποκρισία ξεχείλιζε σαν τη λάβα της Μόρντορ.
Η επίσημη θέση της Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν πάνω-κάτω οτι «η Παπαχρήστου ως αθλήτρια δεν εκπροσωπεί τον εαυτό της, αλλα τα χρώματα της πατρίδας, και τις ελπίδες ενός ολόκληρου έθνους, και συνεπώς όφειλε να είναι πιο προσεκτική στις δημόσιες εκφράσεις της»

Δηλαδή, τιμωρήθηκε ως ρατσίστρια με βάση ένα καθαρά εθνικιστικό εως και φασιστικό μανιφέστο!!

Επίσης, συμπεραίνω οτι την ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Αν άφηνε υπονοούμενα ο Μέσι πχ, θα έτρωγε βρισίδι, αλλα ποιος θα απαιτήσει να μην τον ξαναδει στα γήπεδα; Κοκοκο.
 
Μαλακίες λέμε; Εδώ η Φανή Χαλκιά το 2004 ούτε υπονοούμενα άφησε, ούτε tweeter χρειάστηκε, ούτε τίποτα. Βγήκε στην κάμερα μετά το χρυσό που κέρδισε, και έλεγε τις σαχλαμάρες της για «κύτταρα των προγόνων μας», και για «DNA νίκης των Ελλήνων».  Δεν θυμάμαι κανέναν θεσμοφύλακα αριστερό να σοκάρεται και να ζητάει τιμωρίες. 

Χμ... γιατι άραγε...
 
Και η υποκρισία έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση της κοινωνίας. Ναι, εσύ «συνειδητοποιημένε» Ελληνάρα, που περιμένεις στη γωνία τον κάθε νέο και άμυαλο αθλητή/αθλήτρια, για να πατήσεις πόδι και να αποδείξεις πόσο μισείς τον φασισμό. Οταν ποστάρεις εσύ ανέκδοτα του τύπου «Γιατί οι μαύροι έχουν μεγάλες παλάμες; -Για να κρατάνε πιο πολλά CD», η «ο Πιου το μαύρο πιστόλι απο τη Γουαριαναμπε», είναι ένα αθώο αυτοσαρκαζόμενο ως «κάφρικο» χιουμορ, που σε κάνει «οτιναναι» και χαβαλεδιάρη. Οταν όμως τα ποστάρει κάποιος πιο αναγνωρίσιμος, είναι ένα επικίνδυνο παιδαρέλι που πρέπει να καθαιρεθεί απο τη θέση του.

Και μην ακούσω το επιχείρημα:
«Οι αθλητές αποτελούν πρότυπο για τους νέους ανθρώπους. Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις απόψεις τους, και να έχουν ειδική μεταχείρηση στο δικαίωμα του λόγου. Πρέπει να είμαστε ασφαλείς για το τι παράδειγμα δίνουν στα παιδιά μας.»

Δες πρώτα λέω εγώ στον καθρέφτη τι παράδειγμα δίνει στα παιδιά σου η ΜΑΠΑ ΣΟΥ, και μετά σκίζε τα ιμάτια για πόσο επηρεάζει το επίπεδο τους μια γκόμενα που πηδάει σε χώματα, και ένας μαντράχαλος που κλωτσάει μπάλες.
Κανένας δεν ανάγκασε το παιδί σου να έχει ως πρότυπο χαρακτήρα τον τάδε αθλητή. Αν είναι τόσο βλάκας ωστε να ασπαστεί ως αυθεντία τις απόψεις του κάθε αμόρφωτου celebrity η αθλητή, μάντεψε ποιος ευθύνεται γι αυτό. Ποιος δηλαδή θα έπρεπε να είχε αναλάβει τον ρόλο του «παραδείγματος».
Ειναι σαν να πας στο ζωολογικό κήπο, να αφήνεις το παιδί σου να σουλατσάρει στο κλουβί του λιονταριού κοιτώντας γκόμενες, και μόλις κατασπαραχτεί να φωνάζεις οτι «τα αγρια ζώα είναι επικίνδυνα σε δημόσιους χώρους, αποτελούν κακέκτυπο για την ανθρώπινη κοινωνικότητα, και πρέπει να θανατωθούν!!»

Αν νομίζεις οτι το 10% της Χρυσής Αυγής, αλλα και η υπόλοιπη στρουγγανοβλαχιά του μέσου Ελληνα οφείλεται στο τιτίβισμα της Παπαχρήστου, και στους πανηγυρισμούς του di Canio, τότε είσαι υποκριτής απέναντι στον εαυτό σου.
"Αίσχος! Αυτά βλέπουν τα παιδιά μας, και γίνονται ναζιστές.
Ενας δεν υπάρχει να διαχέει ήθος σε αυτό το σπίτι; ΕΝΑΣ!!"





Και επίσης, να σταματήσει η καραμέλα με το παρα-επιχείρημα: «Για να παίξεις μπάλα πρέπει πάνω απ όλα να έχεις ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ!! Δεν νοείται επαγγελματίας αθλητής να μην είναι Παναγίτσα εκτός γηπέδων.»
Νοείται και παρα-νοείται!! Και όποιος διαφωνεί, έχω αρθράκι στα σκαριά. Γι αυτό βλέπεις να έχουν γίνει θρύλοι της μπάλας ο Πελε και ο Μαραντονα, και όχι η μαμα Τερέζα και ο Στιβεν Χοκινγκς. 
Οσο με ενδιαφέρει η πολιτική άποψη του σερβιτόρου για το που θα πιω τον καφε μου, τόσο με ενδιαφέρει πόσο γαμώ τα παιδιά είναι ο τύπος στην τηλεόραση που παίζει μπάλα. Πως να το κάνω πιο απλά;

Και οκ, πες, στα αρχίδια μου για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των ακροδεξιών.

Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τον Κατίδη και την Παπαχρήστου.
Ούτε είναι θέμα «σεβασμού προς την αντίθετη άποψη». Οποιος συμπεριφέρεται βλακωδώς, η πιστεύει σε χαζομάρες, οφείλει να φάει βρισίδι και δούλεμα.
Στην προκειμένη, ο Κατίδης χαιρετάει φασιστικά χωρίς να ξέρει τι είναι, ενώ η Παπαχρήστου απο τη μια απολογείται και απο την άλλη πηδιέται με τον Κασιδιάρη. Ντροπή τους!!
Αλλα η αθλητική τους καριέρα, και οι κόποι τους πάνω σε αυτήν, τι ακριβώς μας φταίνε;;

Θα σου πω τι μας φταινε

Χάρη (και) στην Τουρκοκρατία, η κοινωνική νοοτροπία μας πάντα ήταν πιο πίσω απο την εποχή της, πόσο μάλλον τώρα που οι κώλοι βράζουν.
Η ελληνική αίσθηση της δικαιοσύνης παραπέμπει σε πρότυπα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Οταν στη Γαλλία εκτελούσαν εγκληματίες η αριστοκράτες (η εγκληματίες αριστοκράτες) ο κόσμος έκανε εξέδρα γύρω απο την καρμανιόλα, και πανηγύριζε καθως κόβονταν πρώτα τα χέρια του κατάδικου, και μετά το κεφάλι. Οχι επειδή.... θα πέθαινε λιγότερο αν θανατωνόταν πιο ανώδυνα, ούτε περιγραφόταν σε πρότυπα αξιών, όπως πχ η Βιβλος.
Ηταν μια ψυχαγωγική αντιμετώπιση της δικαιοσύνης, βασισμένη στο συναίσθημα της εκδίκησης, του φθόνου, και του φανατισμού. Ολο αυτό ντύνονταν μέσα απο το σκοπό του «κοινωνικού καλού».

Αυτή είναι και η ψυχολογία όσων Ελλήνων καβλώνουν στην ιδέα οτι ένα 20χρονο παλικάρι βλέπει την καριέρα του να στιγματίζεται. Εκανε χοντρή μαλακία, και πρέπει να πληρώσει χοντρά. Πως; Ε, ΚΑΠΩΣ!! Στο κάτω-κάτω, το κωλοπαίδι παίρνει 100 χιλιάρικα το χρόνο για να παίζει μπάλα, κι εγώ σπουδάζω με κατοστάρικα. Τι μας πειράζει να ψοφήσει η κατσίκα του;

«Ρε Αλεξ, μας χόρτασες αμπελοφιλοσοφίες αλλα καμια πρόταση κατα του χαιρετισμού δε μας λες. Αν ο Κατίδης βρεθεί να ξαναπαίζει μετά απο αυτό που έκανε, ανοίγουμε το δρόμο για την ατιμωρησία του φασισμού. Τα θεσμικά όργανα πρέπει να μας προστατεύσουν.»

Το οτι έχει δικαίωμα να είναι βλάκας, ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ το οτι είναι βλάκας!!
Οταν ο άλλος πανηγυρίζει με ναζιστικό χαιρετισμό, για να χρειάζεσαι θεσμικά όρια για να ΜΗΝ πεις «Πω! Τι γαματος που είναι!» πρέπει να είσαι απλά ηλίθιος.
Και εγώ είμαι κατά του να εξαρτούν τους νόμους οι ηλίθιοι.

Θες να τον βρίσεις; Βρισε τον! Σου ρχεται να τον πλακώσεις στο ξύλο αμα τον δεις στο δρόμο; Μαγκια σου. Αλλα γιατί πρέπει ο νόμος να σε περιβάλει ως εκπρόσωπο της ποδοσφαιρικής σου ομάδας; Ψαχνουμε το δέντρο, και έχουμε χάσει το δάσος.
Εμένα πχ μου τη σπάει και ο Γκαρσία, με το αναρχιλίκι που βγάζει, και το στυλάκι «είμαι άνθρωπος του λαού» και «θα σου ρίξω μπουκέτο εκτός φάσης, γιατί είμαι πιο μάγκας απο το σύστημα». Αλλα ούτε τον θεωρώ ακατάλληλο για το άθλημα «ποδόσφαιρο», ούτε μηδενίζω την ποδοσφαιρική του προσωπικότητα και αξία, ούτε κλαίγομαι στις αρχές για να του κόψουν το επάγγελμα.

Δεν είμαι αθλητικός δικαστής, αλλα ένα πρόστιμο στον Κατίδη, μερικές αγωνιστικές ποινή, και ένα «χέρι ξύλο» απο τον προπονητή του μέχρι να καταλάβει τι έκανε, νομίζω δεν θα είχε χειρότερα αποτελέσματα.

Στο κάτω-κάτω απολογήθηκε, σωστά; Δεν ξέρω ούτε πόσο ειλικρινής είναι, ούτε ποιος του καθαρόγραψε την ανακοίνωση. Αλλα ΚΑΘΟΛΟΥ σημασία δεν θα είχε;

«Για να τελειώνουμε Αλεξ, έχαψες κι εσύ τις δικαιολογίες του; Πως γίνεται 20 χρονών άνθρωπος να μην ήξερε τι σημαίνει ο χαιρετισμός;»

Τον άνθρωπο δεν τον ξέρω προσωπικά, ούτε τι απόψεις έχει, ούτε που μπορεί να φτάνει η χαζομάρα του.
Οπως μπορεί να είναι αρκετά βλάκας ωστε να ασπάζεται το φασισμό και να το δηλώνει μπροστά στην Original, έτσι μπορεί να είναι και αρκετά βλάκας ωστε να μην είχε ανοίξει ούτε ενα βιβλίο ιστορίας.
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο λόγο να το απορρίψω. Στην τελική, αν είναι όντως ναζιστής πιο λογικό θα μου φαινόταν να υπερασπίζεται τις κινήσεις του. Χαζός δεν είναι εξάλλου; Ασε που πρακτικά δεν είχε και νόημα να το παίξει ανήξερος (βλ. λίγο παραπάνω)


Αν θες να αποτρέψεις τη νεολαία απο το ναζισμό, η λύση δεν είναι να τον λιβανίσεις. Στην τελική, αν πρέπει να απαγορευτεί ο ναζισμός στα γήπεδα, πρώτα ας απαγορευτεί γενικότερα.
Γιατί πρέπει να χάνουμε το δάσος γαμώ το ξεσταύρι μου;

ΥΓ: Απάντηση στο μείζων ερώτημα: Ο άντρας ο σωστός τρώει τη σοκολάτα ολόκληρη!!